Üdvözlünk a HÖK Monitoron!

Az Átlátszó Oktatás történetének elmúlt három évében mindvégig azon dolgoztunk, hogy a magyar hallgatói önkormányzatok közpénzköltései átláthatóvá és ellenőrizhetővé váljanak. Számtalan pert indítottunk és nyertünk meg, a helyzet azonban még sem változott igazán: a hallgatói önkormányzatok még mindig szeretnek titkolózni. 

Ahhoz, hogy kinek mennyivel honorálta a munkáját egy Hallgatói Önkormányzat eddig, a legtöbb esetben csak közérdekű adatigényléseken keresztül lehetett hozzáférni, ami elijeszthette az átlagos magyar hallgatót. Ezért, a könnyebb átláthatóság érdekében hoztuk létre a HÖK Monitort. Honlapunkon az ország legnagyobb egyetemeinek hallgatói önkormányzati kifizetései váltak kereshetővé és összehasonlíthatóvá egyetlen felületen.

A projekt alapvető célja, hogy a fiatal politikai generáció megismerje és megtapasztalja az átláthatóság fontosságát. A politikával – akár kicsiben akár nagyban – együtt jár az elszámoltathatóság. Az átláthatóság ezen a területen különösen fontos, hiszen a hallgatói önszerveződés egyetlen jogilag elismert intézménye, a HÖK a demokrácia tanulóterepe. Az ifjúság egy jelentős része számára a HÖK­-ök jelentik az első, közvetlen érintkezést a politikával, így ezek nyomán tanulják meg a demokrácia működését.

Sokuk pedig a hallgatói önkormányzatban betöltött tisztsége után a nagy politikában is megjelenik. Így történt ez Rétvári Bence, Szávay István, Vona Gábor, Staudt Gábor, Oszkó Péter, Gál András Levente, Szabó László, Fábri György és Simicska Lajos esetében is. Ezért nagyon fontos, hogy a politika iránt érdeklődő fiatalok már az egyetemi éveik alatt megismerjék és megtanulják a modern demokráciák egyik fő kritériumát, az átláthatóságot.

A magyar hallgatói önkormányzatok az egyes egyetemeken belül viszonylag autonóm módon határozzák meg mikor és mennyi fizetség jár valakinek. Ez a rendszer azonban csak akkor működhet visszaélések nélkül, ha a hallgatók képesek ellenőrizni és elszámoltatni saját képviselőiket.

Az HöK Monitor azért jött létre, hogy parlamenti képviselők vagyonnyilatkozatából készített adatbázisokhoz hasonlóan, a hökösök személyi juttatásai is nyilvánosan kereshetőek legyenek. Bízunk benne, hogy a projekt hosszútávon megvalósíthatja a magyar hallgatói önkormányzati rendszer teljes transzparenciáját, és reméljük, hogy a jövőben a nagypolitika pályájára lépő fiatalok magukkal viszik a HÖK-ben megtapasztalt átláthatóság értékét.